Fadderbarn genom ActionAid

Sedan 2011 skänker Gävle Tolkjour pengar till ActionAid och hjälper därmed en lite pojke i Afghanistan.

Abdul Razaq är enda barnet i familjen och pratar Uzbaki. Det gör de flesta i området. Abdul och hans familj bor i ett litet hus som är helt byggt av lera med ett tak gjort av halm.

Det finns två vårdcentraler i området, båda har öppet från åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen. Vård under kvällar och nätter finns inte att tillgå.

Tyvärr är Abdul ett av de barn som inte går i skolan. Jawzjan är nu en av de provinser som har högst läs- och skrivkunnighet i hela Afghanistan – 65 procent.

I Khwaja Du Koh går 80 procent av pojkarna och 50 procent av flickorna i skolan. i Området finns sju skolor och två av dem är gymnasieskolor. En för flickor och en för pojkar.

Av de 149 lärare som finns i området är 125 män och bara 24 kvinnor. Eftersom skolan kostar pengar har så många som 95 procent av eleverna inte råd att börja på universitetet.

ActionAid är en global rörelse som tillsammans står upp för mänskliga rättigheter och kämpar mot fattigdom.

ActionAid International är en internationell organisation, som har funnits i 40 år. ActionAid har verksamhet i drygt 45 länder och är en federation, med huvudkontor i Sydafrika. En internationell styrelse samordnar arbetet runt om i världen.

Det är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar tillsammans med över 2 000 lokala organisationer.

Vill du veta mer?

www.actionaid.se